Karekodlu (QR Code) Çekler

Karekodlu çek uygulaması 15 Haziran 2015’te başladı, ancak 1 Ocak 2017’den itibaren basılan tüm yeni çek karneleri karekodlu olarak basılmaya başlanacak. Ancak sizler, bu tarihten önce de yeni basılacak çeklerinizin karekodlu olmasını, bankanızdan talep edebilirsiniz.

Karekodlu ÇekBununla beraber, firmanızın FİNDEKS üyeliği olması gerekecektir. Bu üyelik ile elinizdeki karekodlu çeklerin istihbaratını kolayca yapabilecek ve çeki alıp almama konusundaki kararınızı daha rahat verebileceksiniz.

Bu nasıl olacak?

Karekodlu çekin üzerindeki karekodunu, akıllı telefonlarınızdan/tabletlerinizden gireceğiniz Findeks uygulamasıyla taratarak, çek keşidecisinin;

• İbraz ettiği ilk çek tarihini
• İbraz ettiği son çekin tarihini
• İbraz ettiğinde karşılıksız kalmadan ödenen çeklerin adet ve tutar olarak oranını
• Karşılıksız çeklerinin adet ve tutar olarak oranını
• Karşılıksız kaldıktan sonra ödenmiş olan çek adetlerinin ve tutarlarının oranını
• Karşılıksız kaldıktan sonra hala ödenmemiş olan çek adetlerinin ve tutarlarının oranını

öğrenebileceğiniz gibi, elinizdeki çekin sahte/kopya çek olup olmadığını da ekrandaki banka ve şube bilgisi, çek numarası ve hesap numarası ile çekin üzerindeki bilgileri kontrol ederek öğrenebileceksiniz.
Görüleceği gibi karekodlu çekin iş dünyası için 3 avantajı olacaktır:

1. Çekin sahte/kopya çek olup olmadığını görerek sahtecilikten korunabileceksiniz.
2. Keşidecinin ödeme performansını görüp çeki daha güvenle kabul edebileceksiniz. En azından çeki kabul edip etmemeniz için elinizde veriler mevcut olacaktır. Böylece karşılıksız çek alma ihtimaliniz, önemli ölçüde azalacaktır.
3. Sizin keşide ettiğiniz çekleri de karşı taraf, aynı şekilde güvenerek alabilecektir. Yani çek ödeme performansınız, ödemelerinize sadık olduğunuz karşı tarafta da görüneceğinden ticari itibarınız yükselecek, tedarikçiniz, çekinizi güvenle alacaktır. Tabi bu durum, çek ödeme performansı olumlu olan keşideci firmalar için geçerlidir.

Hakkı Açıkbaş
Kurumsal Finans Danışmanı
16.12.2016